EFTER DRABET

Beretninger om modstandskampens likvideringer

Omslag:
Design: Ida Balslev-Olsen

Under besættelsen likviderede modstandsbevægelsen omkring fire hundrede danskere, som de mente udgjorde en trussel for modstandskampen. Likvideringerne har siden været tabuiseret og hemmeligholdt, og derfor vakte Efter drabet offentlig debat, da den udkom første gang i foråret 2001.

Siden udgivelsen har Peter Øvig holdt foredrag om emnet på biblioteker, højskoler m.m. over hele landet – i nogle tilfælde sammen med modstandsfolkene.

En revideret udgave af bogen blev i 2002 udgivet i hardback. Andenudgaven er suppleret med et efterskrift, som blandt andet fortæller om de mange modstandsfolk, pårørende til dræbte og øjenvidner, der efter at have læst bogen henvendte sig med nye historier og spørgsmål.

I foråret 2004 er bogen udkommet som paperback, og denne udgave kan også fås med filmatiseringen Med ret til at dræbe indlagt som dvd.

Likvideringslisten: Under arbejdet med bogen og på baggrund af henvendelserne i de følgende år har Peter Øvig udarbejdet en liste med navnene på de likviderede og fakta om hvert enkelt drab – listen er desuden forsynet med henvisninger til arkiver og bøger, hvor man kan finde yderligere oplysninger i hver sag. Listen, der løbende opdateres, blev i foråret 2004 indleveret til Rigsarkivet, Det Kongelige Bibliotek og Frihedsmuseet i København. På Det Kongelige Bibliotek er listen tilgængelig i Håndskriftsamlingen (Ny kgl. Samling 2816, 2º) og på Frihedsmuseet under arkiv nr. 8E-13.273.

Idé, kritik og fotografi: Poul Rasmussen.

Anmeldelser

“Det er ikke kun emnet, der gør Peter Øvigs bog så fængslende. Han behersker også kunsten at bygge en handling op, så værket bliver spændende som en roman, uden at det går ud over troværdigheden.”
Steffen Heiberg,
Politiken

“Peter Øvig Knudsens bog er et dygtigt stykke journalistik, velskrevet, veldokumenteret og velargumenteret. Læs og gys!”
Kristian Hvidt,
Berlingske Tidende

“Øvig Knudsens største fortjeneste er, at han ved at formidle et indtryk af hele fænomenets mangesidige karakter og dybt modsætningsfyldte natur får brudt tavsheden og får gjort det uden løftet pegefinger. Hermed rejser han alle de spørgsmål, der tidligere ikke blev stillet.”
Bo Lidegaard,
Weekendavisen

“Et i rigt mål dokumenteret værk, en samling af beretninger, som ryster én i ens sidste forsvarsværker, hvad angår efterkrigsårenes romantisering af den danske historiske virkelighed 1940-45. Forfatteren fortæller med stor kompetence og et bemærkelsesværdigt overblik de hårrejsende historier.”
Georg Metz,
Information

“Det er en fin og afbalanceret bog om et vanskeligt og til dels fortrængt emne i nyere Danmarkshistorie … Det er et værk, begået af en meget tænksom journalist, der synes at besidde den nådegave at få mennesker til at tale om fortrængte ting.”
Bent Jensen,
Morgenavisen Jyllandsposten

“Øvig Knudsen dømmer ikke … Det er en vigtig og vægtig bog, han har skrevet. Den fortjener opmærksomhed.”
Aage Trommer,
Kristeligt Dagblad

“Efter drabet er historieskrivning og journalistik i høj særklasse og i den kombination noget af det bedste og mest læsværdige, der er udkommet i den bølge af bøger, der har ønsket at gøre billedet af besættelsen en anelse mindre mytetungt.”
Tom Ekeroth,
Aktuelt

“Et seriøst, sobert og i høj grad læsværdigt værk, der hverken er præget af bagklogskab eller lænestols-filosofi … Bogen er skrevet i dybt respekt for de modstandsfolk, der påtog sig det beskidte arbejde.”
Søren Larsen,
B.T.

“Det er det, der er det stærke ved Peter Øvigs bog: Den giver ikke blot et mere nuanceret billede af modstandskampen. Den er en nødvendig lektion i menneskekundskab.”
Carsten Jensen,
Politiken

“Et enestående historisk dokument … Historien bliver vakt til live, som kun en stor journalist magter det.”
Peter Wivel,
Berlingske Tidende

Uddrag


Fra kapitlet “En særlig opgave”
(side: 42-61)