Facebookistan- facebook--the-danish-case
Foto: Gregers Nielsen
Hippier fra Thylejren, Vesterhavet juli 1970.

Det er faktisk epokegørende: Facebookistan er den første kritiske dokumentarfilm om Facebook – ikke bare i Danmark, men forbløffende nok i hele verden. Vi kommunikerer alle sammen på Facebook hver dag, men det gigantiske, globale og hermetisk lukkede firma er næsten sluppet for kritiske eftersyn, selv om det må høre til de mest magtfulde på kloden.

Manden bag Facebookistan, filminstruktøren Jakob Gottschau, har de sidste par år samlet historier ind om Facebook – både om firmaets til tider absurde censur-politik og om dets bestræbelse på at indsamle alverdens information om dig og mig for at omsætte det til milliarder af reklamekroner.
Med stort besvær er det bl.a. lykkedes Gottschau at finde en af censorerne, en filippinsk kvinde, som for næsten ingen løn skal administrere Facebook-censuren. I filmen møder vi desuden nogle af de fremtidens frihedskæmpere, som slås imod både overvågning og censur fra Facebooks side. Censuren rammer nemlig ikke bare nøgenhed, men også politisk undertrykte grupper i f.eks. Tyrkiet.

Min egen sag, hvor først Apple og siden Facebook censurerede fyrre år gamle, dokumentariske fotografier fra mine Hippie-bøger, er også med i filmen. Både bogforsiderne og billederne er stadig forbudte, men sagen vakte debat i Europaparlamentet og fik i Bruxelles tilnavnet The Danish Case. (Og netop det var faktisk med til at overbevise mig om, at EU måske kan komme til at spille en positiv rolle i forhold til at begrænse de værste svinestreger fra multinationale selskaber, som vi i lille Danmark ellers ingen indflydelse har på.)

Til brug for den forkortede, engelsksprogede udgave af Hippie, som også har fået navnet “The Danish Case“, har jeg skrevet et forord, hvor jeg fortæller hele censurhistorien – og i anledning af filmen har jeg lagt teksten op på både dansk og engelsk på bogens side.

Her er traileren til Jakob Gottschaus film, som i øjeblikket er ved at blive solgt til visning på tv-stationer over hele verden:

Godkend venligst marketing-cookies for at se videoen.

Filmens hjemmeside: Facebookistan.org