JEG ER HVAD JEG HUSKER

Anmeldelser

Peter Øvig Knudsen fortsætter de åbne, men uafrystelige samtaler med sig selv og psykiatrien

ANMELDELSE: Dagbladet Informations anmelder, Anita Brask Rasmussen, skriver, at “Peter Øvig Knudsens brug af sit eget liv og virke som en del af arkivmaterialet i sin granskning af psykiatrien i almindelighed og elektrochokket i særdeleshed er forbilledlig. I sin nye bog rummer han andres mareridt ved siden af sit eget mirakel.” Han er “en mesterlig interviewer og lige så imponerende i sin rytme, dosering og formidling af svarene.” Forfatteren er “igen fokuseret på at aftabuisere og give stemme til de oversete og umyndiggjorte.” Og hun slutter med at konkludere, at Øvig “giver os endnu et afbalanceret og uafrysteligt indblik i psykiatrien, der åbner samtaler frem for at lukke dem.” (Bag betalingsmur)

Den glade, mirakuløst helbredte

ANMELDELSE: “Bogen er et chok. Man glemmer den aldrig.” Sådan slutter Kristian Ditlev Jensens anmeldelse af bogen i Weekendavisen. Inden da har han bl.a. skrevet: “Bogen er fuld af mindeværdige billeder og scener – et adelsmærke for den forbilledlige dokumentariske forfatter – som man har svært ved at ryste af sig.”
“Han stikker simpelthen spaden dybere end de fleste, han nuancerer og changerer mere, og han søger bevidst det irriterende komplekse”.
Og: “… nærmest thrilleragtigt spændende at følge, fordi forfatteren graver i sin egen ungdoms graverjournalistik på en så meta-magisk måde, at det hele snor sig ind i sig selv. Inden han vikler det hele ud igen, så man, sammen med ham, kan se, at han faktisk HAR flyttet sig.” (Bag betalingsmur)

Peter Øvigs datter: Når du fortæller din historie, fortæller du også verden noget om mig, som jeg ikke har lyst til at dele

ANMELDELSE: ”Jeg er hvad jeg husker tager tråden op fra Min mor var besat ved at skildre Øvigs egen depression, og hvordan den har mærket hans familie. Men mindst lige så vigtigt fortæller bogen en historie om elektrochokket, som ellers har manglet,” skriver Benedicte De Thurah Huang i Politiken og fortsætter:
”Når Peter Øvig er en god forfatter, skyldes det bl.a., at hans engagement blusser op, når sandheden afslører sig som mangetydig.” Hun mener, at det lykkes bogen ”at aftabuisere elektrochokket og samtidig lydhørt anerkende de bivirkninger, som nogle mennesker oplever”. Og konkluderer, at ”Peter Øvig forstår at folde sin research ud, så læsningen drives af lyst og iver.”

Anmeldelse: Syv behandlinger med elektrochok helbredte en alvorlig psykotisk depression

ANMELDELSE: ”Åbenhjertigheden er en bedrift af de helt store,” skriver Jyllands-Postens anmelder Henriette Bacher Lind. ”Jeg er hvad jeg husker er ikke blot en meget personlig og modig fortælling om Peter Øvig Knudsens egne oplevelser med psykiatrien. Bogen fortæller samtidig, hvordan litteratur, film og kultur i det hele taget har en stor andel i det kritiske, angstfyldte syn på elektrochokket, som de fleste deler.”

Anmeldelsen slutter: ”’Jeg er blevet stærkere og mere sårbar. Jeg er blevet en anden, og jeg kan bedre lide ham,’ skriver Peter Øvig Knudsen til sidst. Den kortfattede bekendelse er hele det modige projekt værd. Hvordan kan vi andet end beundre ham?” (Bag betalingsmur)

Elektrochok: Mellem mirakelkur og hukommelsessvigt

ANMELDELSE: ”Peter Øvigs nye bog beskriver den skrækindjagende oplevelse, det er at skulle behandles med elektrochok, når man er svært depressiv og tilmed psykotisk. Selv bliver forfatteren helbredt af ECT-behandlingen, men den læseværdige bogs helt store scoop er de fordomsfrie samtaler, som Peter Øvig har med en kvinde, for hvem ECT havde den stik modsatte effekt, skriver Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Psykiatrifonden, i sin anmeldelse.” (Bag betalingsmur)

Peter Øvig: Jeg er hvad jeg husker

ANMELDELSE: ”Åbne og uafrystelige samtaler og fortællinger fra psykiatrien giver læseren et sjældent og nuanceret indblik, i den behandling, som virker for nogle og som har store, ja invaliderende bivirkninger for andre. Øvig selv blev mirakuløst, som han selv kalder det, kureret for den mareridtsagtige og dybt forpinte tilstand, som en depression er.” (Anne Wehner).

Peter Øvig Knudsen efter elektrochok: Jeg er blevet en anden, og jeg kan bedre lide ham

ANMELDELSE: ”BØGER. Elektrochok deler fortsat vandene i Peter Øvig Knudsens nye, modige og menneskekærlige bog “Jeg er hvad jeg husker”. Heri beskriver han halvt selvbiografisk og halvt journalistisk ikke blot sin egen mirakuløse behandling med elektrochok, men også hvordan andre alvorligt depressive patienter tilsyneladende kun har fået en ødelagt hukommelse og andre skader ud af deres behandlinger.” (Maria Cuculiza)”.

Jeg er hvad jeg husker – Peter Øvig og kunsten at researche sine egne minder

ANMELDELSE: ”BØGER. Elektrochok deler fortsat vandene i Peter Øvig Knudsens nye, modige og menneskekærlige bog “De fleste får fortsat associationer til filmen Gøgereden, der ifølge eksperter lige siden – og til stadighed den dag i dag – har givet det værst tænkelige ry om behandlingsmetoden ECT. For Peter Øvig var behandlingen imidlertid ”et mirakel”, og det giver en helt anden fortælling i hans dokumentariske beretning, Jeg er, hvad jeg husker. Om end med forbehold. Isabella Miehe-Renard har læst med – også af personlige grunde.” (Isabella Miehe-Renard)”.

Peter Øvigs bog om psykisk sygdom er en ærefrygtindgydende bedrift, der vil åbne for mange hårdt tiltrængte samtaler

08/05/2019 – Anmeldelse af Anita Brask Rasmussen. Peter Øvig Knudsen er vred. Han er en vred lille dreng, der blev svigtet af alle omkring ham og måtte være forælder for sin egen mor. Og han synes, der er noget, vi skal tale om. Om hvor udbredt psykisk sygdom er, og om at det kan og skal behandles.

Selvbiografisk fortælling om depression er voldsom og intens læsning

08/05/2019 – Anmeldelse af Nils Gunder Hansen. Peter Øvigs nye bog er både voldsom læsning og voldsomt vedkommende med sit dobbeltportræt af en forældre- og en børnegeneration med meget forskellige livsvilkår. Der er samtidig megen opbyggelighed og fællesmenneskelig solidaritet at hente

Øvigs nye bog: Fra smertejæger til kamelsluger

08/05/2019 – Anmeldelse af Hans Gregersen. Det er en meget modig og personlig bog, Peter Øvig har skrevet

Et dyk ned i et komplekst og temmelig ubehageligt menneske: Peter Øvig lægger ikke skjul på, at han ikke brød sig om sin mor

07/05/2019 – Anmeldelse af Benedicte Gui De Thurah Huang. Med sin meget personlige bog ‘Min mor var besat’ giver Peter Øvig et stærkt indblik i depressionens væsen og et slående portræt af den generation, der blev voksne i parcelhusets storhedstid. Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst I dagene efter sin mors død oplever Peter Øvig en stor lettelse.

Peter Øvig: Min mor var besat – da jeg mødte depressionens dæmon

27/05/2019 – “Jeg har aldrig selv hørt min mor skrige. Tværtimod har min mors smerte siden min tidligste barndom snarere haft form af en stille implosion, et sort hul, der truede med at suge alting til sig. (…) De voksne kaldte min mors tilstand for depression, og fra jeg var fem år oplevede jeg hende blive kørt væk, når hun skulle indlægges på psykiatrisk hospital.

Omtale i pressen

05/09/2021 – Deadline: Peter Øvig om elektrochok og debat

(Indslag starter 12:10) Mange tråde fra Peter Øvigs forfatterskab samler sig i hans nyeste bog “Jeg er hvad jeg husker.” Den handler om depression og elektrochok. Men også om, hvordan vores hukommelse langt fra er objektiv, men noget vi digter. I denne bog er det dog ikke andres sandheder, han udfordrer, men sin egen. Selv siger han, at han har forandret sig til et bedre menneske. Men hvad med forfatteren og debattøren Øvig? Vil han også gå nye veje? Gæst: Peter Øvig. Vært: Jacob Rosenkrands.

Jordskælv i hjernen

For tre år siden oplevede forfatteren Peter Øvig et mirakel, da elektrochok trak ham ud af depressionens dybeste mørke. I dag er han rask, men forandret. Hans syn på psykisk sygdom og behandling er vendt på hovedet og han har huller i hukommelsen. “Jeg kan ikke huske, hvad jeg har glemt”, siger han. Andre patienter har mistet alle erindringer om bryllup, børnefødsler og livet før elektrochokket. Er elektrochok fremtid eller fortid? Jeg er hvad jeg husker er titlen på Peter Øvigs nye bog – hør mere i Ugens Gæst og send en sms med dit spørgsmål til 1212. Vært Pia Røn.

Peter Øvig så elektrochok som en form for tortur. Indtil han fik det selv

Efter syv elektrochok kom Peter Øvig Knudsen ud af sin psykotiske depression og forlod Rigshospitalet som rask i 2018. Men han var et ”skælvende espeløv”. Det har taget Peter tre år at blive sig selv – i en ny udgave.

Peter Øvig troede, han skulle dø. Ikke fysisk. Men at de ville ødelægge ham ved at sende strøm gennem hans hjerne

Det er så skamfuldt at være psykisk syg, mener journalisten og forfatteren Peter Øvig, der er aktuel med ny bog om elektrochok. Han har mødt flere andre journalister, der har fået elektrochok, men ikke er åbne om det. »Hvis ikke engang journalisterne tør tale om det, hvor er vi så?« (Bag betalingsmur)

09/09/2021 – DR Aftenshowet

(Indslag starter 22:10) Peter Øvig var i Aftensshowet på DR1 og fortælle om at være blevet en anden efter svær depression og elektrochok, men faktisk en anden han bedre kunne lide, fordi han er bedre i kontakt med følelser og rørthed. Øvig fortæller også, hvordan man helt konkret får et elektrochok, og hvordan det opleves.

Peter Øvig: ”Forhåbentlig kan min bog bidrage til at starte nogle nødvendige samtaler”

Elektrochok blev den mirakelkur, der reddede forfatter og journalist Peter Øvig ud af den lammende og livstruende depression, som ramte ham i 2018. Nu er han aktuel med JEG ER HVAD JEG HUSKER, som både er en personlig fortælling og undersøgelse af den omdiskuterede elektrochokmetode. Af Michelle From Hoxer // Forfatterfoto: Simon Klein-Knudsen

21 Søndag | DRTV

05/05/2019 – Vært: Kåre Quist. DR Nyheders aktuelle nyhedsmagasin med dybdegående tv-reportager fra ind- og udland. Vært: Kåre Quist.

 

Deadline | DRTV

05/05/2019 – Vært: Jacob Rosenkrands. Peter Øvig har brugt det meste af sit forfatterskab på at udforske de mørke og smertelige sider af for eksempel frihedskampen, Hippietiden og BZ-bevægelsen. I sin seneste bog vender han fokus mod sig selv og sin egen familiehistorie – et personligt liv i depressionens skygge – som han først rigtigt forstår da han ligger på briksen på den lukkede og venter på elektrochok.

Indlæggelse på lukket afdeling ændrede Peter Øvigs syn på psykiatrien – og sig selv

05/05/2019 – Kasper Duncan Gram. Elektrochok hævede forbandelsen, fortæller den kendte forfatter.

Peter Øvig efter syv elektrochok: “Det virker helt mirakuløst”

05/05/2019 – af Jens Rebensdorff. Han er kendt for at afdække mennesker og bevægelser på tryg journalistisk afstand. I sin nye bog graver Peter Øvig dybt i sin mors depression, men ender med at blive “smittet” af hendes dæmon.

Dokumentarist udgiver ny bog: Jublede over sin mors død

05/05/2019 – Peter Øvigs mor døde for tre år siden. Han har siden undersøgt, hvorfor hun endte som en depressiv og selvoptaget kvinde, og hvorfor hendes personlighed fik store konsekvenser for ham senere hen. Dette fortæller han om i en ny bog

“Altså, min mor drev to nabokoner til vanvid, så de måtte gå til lægen og bede om nervepiller. Det er jo fuldstændig sindssygt”

04/05/2019 – af Kasper Schütt Jensen. Den succesfulde dokumentarist Peter Øvig Knudsen er aktuel med en personlig roman om sin mors sygdomshistorie. Under arbejdet på bogen blev han selv ramt af en depression og måtte lade sig indlægge på en lukket afdeling.

Jeg vil hellere være et medlem af Blekingegadebanden

03/05/2019 – Interview af Johanne Mygind. Peter Øvig brugte sit liv på at lægge distance til sin depressive mor. Indtil han selv blev ramt af alvorlig depression.

Peter Øvig: “Hold kæft, hvor er der egentlig mange, der har depressioner”

03/05/2019 – af Merle Baeré. Dokumentaristen og forfatteren Peter Øvig Knudsen har med ‘Min mor var besat’ skrevet en personlig bog om sin mors og sine egne depressioner. Den er både et opgør med tavshedskulturen omkring psykisk sygdom og med hans eget syn på psykiatrien.

Peter Øvig: Intet har fyldt mig med større frygt end at arve min mors depressive sind

03/05/2019 – Boguddrag. Peter Øvig sang ekstatisk, da moderen døde i november 2016: “Monsteret er dødt! Monsteret er dødt! Monsteret er dødt …!”. Ifølge forfatteren var moderen som besat af en dæmon, når hun havde sine depressive perioder. Få hans personlige fortælling om livet med en psykisk syg mor i dette boguddrag

4. division | P1 | DR

03/05/2019 – Vært: Adam Holm. I 4. division er der albuerum og plads til, at værterne kan mene mere, end man almindeligvis hører på P1. Adam Holm tager sammen med et skiftende panel af garvede journalister, mediefolk og kulturpersonligheder hver fredag aktuelle kulturhistorier under kærlig og uhøjtidelig journalistisk behandling.

Peter Øvigs nye bog handler om hans mor. Og ham selv: “Jeg tror ikke, at jeg kan sige mig helt fri for, at det i begyndelsen var et hævnprojekt”

27/04/2019 – Camilla Stockmann. Mens forfatteren Peter Øvig sad bøjet over sin mors sygejournaler, sænkede glasklokken sig over ham selv. Han blev ramt af sit livs værste depression og endte med at blive indlagt på Rigshospitalets lukkede psykiatriske afdeling. I sin nye bog, ‘Min mor var besat’, fortæller han historien om sin psykisk syge mor, der døde i 2016.

Dansk succesforfatter skrev om sin depressive mor: Midt i arbejdet blev han selv indlagt på en lukket afdeling

08/04/2019 – Kasper Schütt Jensen. I maj udkommer Peter Øvig Knudsens roman “Mon mor var besat” om moderens depression. Midt i skriveprocessen blev forfatteren selv indlagt på en lukket, psykiatrisk afdeling.

Peter Øvig om sin depression: “Det var som en dæmon, der kom på besøg” | PSYKOLOGI]

19/06/2019 – Da forfatter og journalist Peter Øvigs mor døde, besluttede han sig for at skrive en bog om at være barn af en psykisk syg og deprimeret mor. Men under arbejdet med bogen rullede et altfortærende mørke ind over ham selv.