JEG ER HVAD JEG HUSKER
Anmeldelser
Peter Øvig Knudsen fortsætter de åbne, men uafrystelige samtaler med sig selv og psykiatrien
ANMELDELSE: Dagbladet Informations anmelder, Anita Brask Rasmussen, skriver, at “Peter Øvig Knudsens brug af sit eget liv og virke som en del af arkivmaterialet i sin granskning af psykiatrien i almindelighed og elektrochokket i særdeleshed er forbilledlig. I sin nye bog rummer han andres mareridt ved siden af sit eget mirakel.” Han er “en mesterlig interviewer og lige så imponerende i sin rytme, dosering og formidling af svarene.” Forfatteren er “igen fokuseret på at aftabuisere og give stemme til de oversete og umyndiggjorte.” Og hun slutter med at konkludere, at Øvig “giver os endnu et afbalanceret og uafrysteligt indblik i psykiatrien, der åbner samtaler frem for at lukke dem.” (Bag betalingsmur)
Den glade, mirakuløst helbredte
ANMELDELSE: “Bogen er et chok. Man glemmer den aldrig.” Sådan slutter Kristian Ditlev Jensens anmeldelse af bogen i Weekendavisen. Inden da har han bl.a. skrevet: “Bogen er fuld af mindeværdige billeder og scener – et adelsmærke for den forbilledlige dokumentariske forfatter – som man har svært ved at ryste af sig.”
“Han stikker simpelthen spaden dybere end de fleste, han nuancerer og changerer mere, og han søger bevidst det irriterende komplekse”.
Og: “… nærmest thrilleragtigt spændende at følge, fordi forfatteren graver i sin egen ungdoms graverjournalistik på en så meta-magisk måde, at det hele snor sig ind i sig selv. Inden han vikler det hele ud igen, så man, sammen med ham, kan se, at han faktisk HAR flyttet sig.” (Bag betalingsmur)
Peter Øvigs datter: Når du fortæller din historie, fortæller du også verden noget om mig, som jeg ikke har lyst til at dele
ANMELDELSE: ”Jeg er hvad jeg husker tager tråden op fra Min mor var besat ved at skildre Øvigs egen depression, og hvordan den har mærket hans familie. Men mindst lige så vigtigt fortæller bogen en historie om elektrochokket, som ellers har manglet,” skriver Benedicte De Thurah Huang i Politiken og fortsætter:
”Når Peter Øvig er en god forfatter, skyldes det bl.a., at hans engagement blusser op, når sandheden afslører sig som mangetydig.” Hun mener, at det lykkes bogen ”at aftabuisere elektrochokket og samtidig lydhørt anerkende de bivirkninger, som nogle mennesker oplever”. Og konkluderer, at ”Peter Øvig forstår at folde sin research ud, så læsningen drives af lyst og iver.”
Anmeldelse: Syv behandlinger med elektrochok helbredte en alvorlig psykotisk depression
ANMELDELSE: ”Åbenhjertigheden er en bedrift af de helt store,” skriver Jyllands-Postens anmelder Henriette Bacher Lind. ”Jeg er hvad jeg husker er ikke blot en meget personlig og modig fortælling om Peter Øvig Knudsens egne oplevelser med psykiatrien. Bogen fortæller samtidig, hvordan litteratur, film og kultur i det hele taget har en stor andel i det kritiske, angstfyldte syn på elektrochokket, som de fleste deler.”
Anmeldelsen slutter: ”’Jeg er blevet stærkere og mere sårbar. Jeg er blevet en anden, og jeg kan bedre lide ham,’ skriver Peter Øvig Knudsen til sidst. Den kortfattede bekendelse er hele det modige projekt værd. Hvordan kan vi andet end beundre ham?” (Bag betalingsmur)
Elektrochok: Mellem mirakelkur og hukommelsessvigt
ANMELDELSE: ”Peter Øvigs nye bog beskriver den skrækindjagende oplevelse, det er at skulle behandles med elektrochok, når man er svært depressiv og tilmed psykotisk. Selv bliver forfatteren helbredt af ECT-behandlingen, men den læseværdige bogs helt store scoop er de fordomsfrie samtaler, som Peter Øvig har med en kvinde, for hvem ECT havde den stik modsatte effekt, skriver Torsten Bjørn Jacobsen, formand for Psykiatrifonden, i sin anmeldelse.” (Bag betalingsmur)
Peter Øvig: Jeg er hvad jeg husker
ANMELDELSE: ”Åbne og uafrystelige samtaler og fortællinger fra psykiatrien giver læseren et sjældent og nuanceret indblik, i den behandling, som virker for nogle og som har store, ja invaliderende bivirkninger for andre. Øvig selv blev mirakuløst, som han selv kalder det, kureret for den mareridtsagtige og dybt forpinte tilstand, som en depression er.” (Anne Wehner).
Peter Øvig Knudsen efter elektrochok: Jeg er blevet en anden, og jeg kan bedre lide ham
ANMELDELSE: ”BØGER. Elektrochok deler fortsat vandene i Peter Øvig Knudsens nye, modige og menneskekærlige bog “Jeg er hvad jeg husker”. Heri beskriver han halvt selvbiografisk og halvt journalistisk ikke blot sin egen mirakuløse behandling med elektrochok, men også hvordan andre alvorligt depressive patienter tilsyneladende kun har fået en ødelagt hukommelse og andre skader ud af deres behandlinger.” (Maria Cuculiza)”.
Jeg er hvad jeg husker – Peter Øvig og kunsten at researche sine egne minder
ANMELDELSE: ”BØGER. Elektrochok deler fortsat vandene i Peter Øvig Knudsens nye, modige og menneskekærlige bog “De fleste får fortsat associationer til filmen Gøgereden, der ifølge eksperter lige siden – og til stadighed den dag i dag – har givet det værst tænkelige ry om behandlingsmetoden ECT. For Peter Øvig var behandlingen imidlertid ”et mirakel”, og det giver en helt anden fortælling i hans dokumentariske beretning, Jeg er, hvad jeg husker. Om end med forbehold. Isabella Miehe-Renard har læst med – også af personlige grunde.” (Isabella Miehe-Renard)”.
Omtale i pressen
05/09/2021 – Deadline: Peter Øvig om elektrochok og debat
(Indslag starter 12:10) Mange tråde fra Peter Øvigs forfatterskab samler sig i hans nyeste bog “Jeg er hvad jeg husker.” Den handler om depression og elektrochok. Men også om, hvordan vores hukommelse langt fra er objektiv, men noget vi digter. I denne bog er det dog ikke andres sandheder, han udfordrer, men sin egen. Selv siger han, at han har forandret sig til et bedre menneske. Men hvad med forfatteren og debattøren Øvig? Vil han også gå nye veje? Gæst: Peter Øvig. Vært: Jacob Rosenkrands.
Jordskælv i hjernen
For tre år siden oplevede forfatteren Peter Øvig et mirakel, da elektrochok trak ham ud af depressionens dybeste mørke. I dag er han rask, men forandret. Hans syn på psykisk sygdom og behandling er vendt på hovedet og han har huller i hukommelsen. “Jeg kan ikke huske, hvad jeg har glemt”, siger han. Andre patienter har mistet alle erindringer om bryllup, børnefødsler og livet før elektrochokket. Er elektrochok fremtid eller fortid? Jeg er hvad jeg husker er titlen på Peter Øvigs nye bog – hør mere i Ugens Gæst og send en sms med dit spørgsmål til 1212. Vært Pia Røn.
Peter Øvig så elektrochok som en form for tortur. Indtil han fik det selv
Efter syv elektrochok kom Peter Øvig Knudsen ud af sin psykotiske depression og forlod Rigshospitalet som rask i 2018. Men han var et ”skælvende espeløv”. Det har taget Peter tre år at blive sig selv – i en ny udgave.
Peter Øvig troede, han skulle dø. Ikke fysisk. Men at de ville ødelægge ham ved at sende strøm gennem hans hjerne
Det er så skamfuldt at være psykisk syg, mener journalisten og forfatteren Peter Øvig, der er aktuel med ny bog om elektrochok. Han har mødt flere andre journalister, der har fået elektrochok, men ikke er åbne om det. »Hvis ikke engang journalisterne tør tale om det, hvor er vi så?« (Bag betalingsmur)
09/09/2021 – DR Aftenshowet
(Indslag starter 22:10) Peter Øvig var i Aftensshowet på DR1 og fortælle om at være blevet en anden efter svær depression og elektrochok, men faktisk en anden han bedre kunne lide, fordi han er bedre i kontakt med følelser og rørthed. Øvig fortæller også, hvordan man helt konkret får et elektrochok, og hvordan det opleves.
Peter Øvig: ”Forhåbentlig kan min bog bidrage til at starte nogle nødvendige samtaler”
Elektrochok blev den mirakelkur, der reddede forfatter og journalist Peter Øvig ud af den lammende og livstruende depression, som ramte ham i 2018. Nu er han aktuel med JEG ER HVAD JEG HUSKER, som både er en personlig fortælling og undersøgelse af den omdiskuterede elektrochokmetode. Af Michelle From Hoxer // Forfatterfoto: Simon Klein-Knudsen