Et møde i Ryesgade, da BZ havde barrikaderet et helt kvarter på Østerbro, september 1986.
Under BZ’ernes belejring af Ryesgade-kvarteret i september 1986.
Foto fra bogen: Henrik SaxgrenI dag for præcis 30 år siden skrev BZ’erne danmarkshistorie: I stedet for som forlangt at forlade deres besatte hus i Ryesgade 58 på Østerbro i København, tog de fusen på husets ejere, politi og myndigheder ved at barrikadere et helt boligkvarter rundt om ejendommen.

Gennem ni dramatiske dage holdt flere hundrede unge BZ’ere og deres sympatisører kvarteret belejret. Hele Danmark holdt vejret og ventede på det store sammenstød, mens politistyrker lagde sig i ring om bydelen. Alle, som levede i København dengang, husker de dage.

Forhistorien var, at 70-80 BZ’ere havde boet i huset i over tre år. Men ejeren af huset havde beordret alle BZ’erne til rykke ud senest søndag den 14. september 1986. Som modsvar indkaldte BZ’erne til demonstration på Rådhuspladsen søndag eftermiddag, og op mod tusind unge gik med til Ryesgade.
Til politiets overraskelse stod de derfor ikke kun over for en mindre flok BZ’ere, men en kæmpe gruppe, som brugte resten af dagen til at barrikadere kvarteret.
Fronterne var trukket op til en af de mest dramatiske begivenheder i dansk efterkrigshistorie.

Beretningen om ‘Ni dage bag barrikader’ fylder 24 sider i min bog om BZ, der udkommer 4. oktober.

luftfoto-bz-ryesgade
Ryesgade barrikaderet, september 1986. Foto fra bogen: Finn Frandsen/Polfoto.