Så har du chancen igen: Har du en idé til et dokumentarisk projekt, en film, podcast eller bog, du gerne vil arbejde med? Eller er du allerede i gang, men ønsker mere dialog, opbakning og viden om arbejdsprocessen? Så kunne Dokumentarskolen være noget for dig.

Vi er to dokumentarister – forfatteren Peter Øvig og dokumentarinstruktøren Jakob Gottschau – som fra oktober vil gennemføre endnu et forløb for talenter med ambitiøse dokumentaridéer.
 Tidligere deltagere har færdiggjort bøger, podcast og dokumentarfilm, der er blevet publiceret hos DR, i Politiken og på anerkendte forlag. Du kan læse evalueringer fra eks-deltagere herunder og evt. kontakte dem for nærmere oplysninger.

Vi tager udgangspunkt i vores egne erfaringer gennem tredive år og en fælles fortid på det dokumentariske månedsblad Press i 1980’erne, hvor vi havde det personlige engagement som drivkraft.
 Målet med ethvert arbejde på skolen er at skabe et dokumentarisk værk, som har et højt ambitionsniveau og vil kunne offentliggøres. Vi prioriterer en fortællende dokumentarisme, som ikke alene bygger på en omfattende research på skriftlige og mundtlige kilder, men i lige så høj grad lægger vægt på i tekst, lyd eller billeder at skabe en gribende og engagerende dramaturgi og fortællemåde. Desuden vil der blive lagt vægt på løbende at afklare etiske dilemmaer i arbejdet med især de levende kilder.
 Vi vil i fællesskab udvikle og diskutere deltagernes projekter for at drive arbejdet fremad. Desuden vil vi efter behov tage relevante emner op – idéudvikling, interview, research, etik, fortællemåder osv. I hvert forløb får vi besøg af en redaktør fra Gyldendal, der fortæller om processen med at skabe en bog, og en tv-redaktør, som forklarer, hvad det kræver at afsætte en dokumentar.

Vi optager seks til otte deltagere på baggrund af jeres egne idéer til et dokumentarisk projekt, som kan være i form af film, bog, artikelserie eller radio/podcast.

Vi mødes otte tirsdage fra oktober i år til marts næste år for løbende at diskutere den enkeltes arbejde under kursusforløbet.
OBS: Deltagernes selvstændige drivkraft er altafgørende, og kursisterne forventes at aflevere nyt materiale til hver kursusgang.

Underviserne: Jakob Gottschau er uddannet cand.techn.soc. fra RUC 1984 og har siden 1994 lavet en lang række prisbelønnede dokumentarfilm og tv-serier, senest ’Facebookistan’ og ’Løgnefabrikken’.
Peter Øvig Knudsen er uddannet fra Journalisthøjskolen 1987 og har siden 1999 lavet en række prisbelønnede dokumentariske bøger, bl.a. ’Blekingegadebanden’, ’Hippie’, ’BZ’ og ’Min mor var besat’.

Tid: Vi indleder med en intens workshop tirsdag den 26. oktober fra kl. 13 til midnat og mødes derefter i alt syv tirsdage, først hver anden tirsdag kl. 13-17 frem til december og derefter fire tirsdage i januar-marts.
Sted: Skiftevis hos Peter privat i Gentofte og i Jakobs kontorer på indre Nørrebro.
Antal elever: 6 – 8.
Pris i alt for indledende workshop og syv kursusgange: 8.000 kr. ved selvbetaling. 12.000 kr. hvis arbejdsgiver eller organisation betaler.
Optagelse: Skriv max. én side om din idé til et dokumentarisk projekt og din personlige motivation. Vedhæft max. tre minutters film- eller lydoptagelser eller max. tre siders tekst, som kunne indgå i dit projekt.
 Send det til: [email protected]
Ansøgningsfrist: Søndag den 26. september kl 12.
Derefter vil vi invitere kvalificerede ansøgere til samtaler, som finder sted mandag den 27. september på Nørrebro.

 

Deltager-evalueringer:

Josefine Graakjær Nielsen, forfatter:
En idealistisk og gennemført skole. Jakob og Peters (doku-)faglighed, nysgerrighed og vilje til at skabe smitter af på holdet som en gave. Bedste hold, bedste undervisere og mennesker.

Journalist Maren Swart:
Dokumentarskolen er en sublim gave til folk, der hungrer efter et sted, hvor man kan få inspiration til, hvordan man kommer videre med sit projekt. Skolen er renset for dræbende PowerPoint-shows, i stedet er det samtalen om projekter, skriveblokeringer, og hvad der skal til for, at man mentalt losses videre, der er i centrum.
En kæmpe tak til Peter og Jakob for at øse ud af deres erfaringer og lukke os ind i deres hjem. Og en kæmpe tak til de andre på holdet for at give smil på læben, tårer i øjnene og et fantastisk fællesskab. Det eneste dårlige, der er at sige om Dokumentarskolen er, at den slutter efter én sæson.

Seniorforsker, Ph.d. Sine Plambech, DIIS:
Jeg fik gode, grundige samtaler om hver tekst samt kloge forslag og ikke mindst modet til at skrive mere personlige tekster. En skøn gruppe af mennesker der mødes og snakker om teksten eller projektet, hvad det kan, kræver og vil.
Jeg har en kontrakt med et forlag og skolen fik mig til at få skrevet, holde deadlines og tro på projektet.

Journalist Nana Toft:
Lyden af både Peters og Jakobs stemme – og egentlig også stemningen på holdet – har gjort ærligheden til en rettesnor i mit arbejde. Måske fandt jeg også ud af, hvor væsentligt mod var, også i et personligt projekt som min podcastserie. Stemningen og ånden på kurset – og ikke mindst Peter og Jakob, som virkelig er skidegode til at hylde sprækkerne i mennesket, ja, I insisterer jo virkelig på dem!!! – var med til at overbevise mig om at lave denne podcastserie. At gennemføre. For jeg har jo været år undervejs og har lagt den ned flere gange før.
Nanas podcastserie Elsk mig for evigt blev publiceret som en Politiken Podcast, juli 2020.

Dokumentarinstruktør Benjamin Fischermann:
Jeg var så heldig at have Jakob og Peter som mine coaches på Dokumentarskolen. Jeg har fået helt utroligt meget ud af forløbet. Det var noget, der hjalp mig meget med at få min dokumentar ‘Krigen der splittede min familie’ til at blive en realitet. Det er ikke kun Peter og Jakob, man lærer noget af, men også resten af de aspirerende dokumentarister på forløbet. At lave dokumentariske projekter er svært, og man står ofte over for problemstillinger, der kan være svære at løse. Derfor er det helt utroligt givende at have et fortroligt rum med andre passionerede dokumentarister, hvor man kan dele de udfordringer, man har med sit projekt.
Dokumentarskolen får de varmeste anbefalinger herfra!
Benjamins dokumentarfilm Krigen der splittede min familie blev vist på DR2 i 2019.

Journalist Mara Malene Raun Schmidt:
Peters og Jakobs dokumentarskole er et særligt sted. Du får ikke stoppet dramaturgiske modeller, du lige så godt kunne google dig til, ned i halsen. I stedet bliver du tilbudt noget, hvis værdi man ikke lige kan prissætte: nemlig et rum over tid, hvor ens projekt tages alvorligt, granskes og udfordres af nogle på én gang kompetente, hensynsfulde og passionerede blikke fra kursusledere og kursister. I det fineste fællesskab indgydes man mod til at grave dybere, i stoffet og i sig selv, med henblik på at finde ind til dét sted, hvor noget er på spil, og fortællingen gløder. Da jeg kom, var mit personlige bogprojekt et lidenskabeligt, men rodet af slagsen – takket være læsninger og samtaler på dokumentarforløbet har jeg kunnet give det en retning, fået kontakt til et forlag, der vil udgive, og ikke mindst mere motivation og tro på projektet end nogensinde. Jeg vil anbefale Peters og Jakobs Dokumentarskole til alle, der har et dokumentarisk projekt, de brænder for.

Journalist Michelle Arrouas:
Jeg har fået mindst lige så meget ud af forløbet på Dokumentarskolen, som jeg fik ud af lignende workshops i creative non-fiction writing på Ivy League-universitetet Columbia University i New York (som kostede utallige gange mere). Det skyldes dels, at Peter og Jakob er så generøse med deres tid, viden og engagement, dels at de andre deltagere er lige så dygtige, som de er engagerede, og så at det er et intenst forløb med mange deadlines undervejs. Da jeg startede forløbet var det med en skrinlagt bogidé, jeg ikke helt turde satse på – nu arbejder jeg fuldtid på manuskriptet.

Anne Kirstine Hermann, journalist og antropolog:
Dokumentarskolen hjalp mig med at finde strukturen og tonen i et større bogprojekt, hvor det meste af min research var afsluttet. Både Peter, Jakob og de øvrige kursister kom med konkrete ideer til omstrukturering og efterspurgte detaljer, der manglede. Kurset hjalp mig med at få historien skrevet tydeligt frem. Det er en enorm hjælp, når man i over et år har arbejdet på en dokumentarisk bog og undervejs har stirret sig blind på nogle af de mest grundlæggende budskaber. Kurset gav mig motivation hver uge til at gå hjem og skrive videre.
Anne Kirstines bog Imperiets børn udkom på forlaget Lindhardt og Ringhof i juni 2021

Thorkil Jacobsen, forfatter, journalist og leder af Literaturhaus i København:
Jeg begyndte på Dokumentarskolen med en klar idé om, hvordan min bog om ADHD skulle være: Ekspertinterviews, cases osv. Heldigvis fik Jakob og Peter – og ikke mindst de medstuderende – skubbet projektet over i et vildere, langt mere personligt og interessant spor. Forløbet har rykket ved mine ideer om, hvad dokumentarisme kan være, og det har frigivet en masse skriveglæde, som jeg nyder godt af nu. Samtidig har det også bare været sjovt og inspirerende at komme tæt ind på livet af nye kolleger, og jeg har nydt hvert øjeblik.

TV-dokumentarist Lisa Blond:
Jeg synes klart, man skal meldes sig til kurset, hvis man har mod på at blive bevidst, udfordret og styrket i sit arbejde som dokumentarist. Og få adgang til et unikt fællesskab af andre dokumentarister med vidt forskellige projekter og tilgange til den dokumentariske fortælling.
Lisas dokumentarserie Jesus’ unge soldater blev sendt på DR3 i 2018

TV2-journalist Anders Lindemann:
Jeg tilmeldte mig Dokumentarskolen med henblik på at skrive en biografisk bog om min morfar Kelvin Lindemann, der var forfatter, krigskorrespondent og modstandsmand. Inden jeg begyndte hos Jakob og Peter, havde jeg brugt en stor del af min fritid gennem flere år på at grave mig ned i Kelvins livshistorie, der trak en hale af intriger, eventyr og forviklinger efter sig. Under forløbet har jeg fået skærpet mit fokus på historien, fået lavet en kapiteloversigt og fået vigtig feedback på adskillige af de kapitler, der er i spil til at være begyndelsen af bogen. Inden jeg begyndte på skolen, var jeg kørt fast, og kunne ikke formulere, hvad det egentlig var for en bog, jeg ville skrive. Nu er der kommet skub i processen, og jeg har fået nye perspektiver på historien og dramaturgien.

Journalist Kirstine Kloster Andersen:
Da jeg søgte optagelse på Dokumentarskolen, havde jeg i et par år arbejdet på en dokumentarisk bog om den danske spion Vera Schalburg. Jeg var derfor relativt langt i processen, men havde endnu ikke fundet en fortælleform, der kunne rumme hele fortællingens potentiale. 
Da jeg søgte optagelse hos Jakob og Peter på Dokumentarskolen, mødte jeg for første gang nogen, der forstod, hvad det var jeg ville med min historie, og som kunne hjælpe mig med at tænke de mange tråde i fortællingen sammen. Ved hjælp af få, konkrete fif gav de mig redskaber til at bygge historien op. Jakob og Peter er gode til at lytte og vejlede uden at virke belærende eller give skråsikre svar, og den tilgang sætter jeg stor pris på. Kurset har derfor primært givet mig meget mere klarhed over, hvordan min historie skal folde sig ud, og det har været guld værd for mig. Jakob, Peter og de andre kursister har desuden været godt selskab, og jeg kan varmt anbefale Dokumentarskolen.
[email protected]
Kirstines bog Spurven udkom på forlaget Lindhardt & Ringhof november 2018

Asger Krebs, journalist:
Takket være en perlerække af konstruktive input fra Jakob, Peter og de dejlige medkursister på Dokumentarskolen er mit bogprojekt blevet langt mere personligt, modigt og forhåbentlig læsværdigt, end jeg havde troet. Kurset gav mig enorm inspiration til at arbejde med min bog og gøre den så vedkommende og stærk som muligt.
Asgers bog Fri os fra medlidenhed udkommer på forlaget Turbine november 2021.

TV-tilrettelægger Tinnus Sørensen:
Jeg meldte mig til Dokumentarskolen med henblik på at lave min første podcast, som var en dokumentar om et følsomt og til dels personligt emne. Undervejs i forløbet tog historien en uforudset drejning, og der opstod en række etiske og juridiske dilemmaer. Peter, Jakob og de andre kursister var uvurderlige sparringspartnere, og jeg blev ikke kun strøget med hårene. Det var en lærerig og generøs proces. 
Samtidig er det en gave at blive lukket ind i andres dokumentarprojekter og få et indblik i deres overvejelser og udfordringer. Jeg kan varmt anbefale et forløb på Dokumentarskolen. Man bliver klogere af det.

Sociolog Kristine Lykke Roed:
Jeg gik på Dokumentarskolen hos Peter og Jakob i foråret 2019, og det har uden tvivl ændret mit tekstarbejde fundamentalt at undersøge veje, hvor der kan hentes indhold og inspiration på dokumentarisk vis. Helt konkret har det betydet, at den bog, jeg er i gang med at skrive, indeholder journalnotater og er blevet en dokumentarisk bog, som stadig har et skønlitterært snit. Det har været så spændende, lærerigt og ikke mindst sjovt at sidde rundt om langbordet med dygtige holdkammerater og de to nysgerrige og erfarne undervisere, der tager ens materiale seriøst, og diskutere dokumentarisme i mange forskellige formater. Der bliver skabt et rum, man gerne vil være og blive i!

Journalist Rikke Winther:
Jeg søgte om optagelse på Dokumentarskolen på en bog, som jeg på det tidspunkt kun havde skrevet nogle enkelte kapitler til. Bogen er en fortælling fra en periode i mit private liv, og jeg har på den måde dokumenteret mig selv.
 Efter at jeg blev optaget, og før vi startede i skolen, skrev jeg udkastet færdigt. Det skal ikke være en hemmelighed, at min motivation for at fortsætte med anden gennemskrivning var i bund, da jeg startede i skolen. Men i Dokumentarskolen fik jeg min optimisme og den gejst, jeg havde haft i begyndelsen af projektet, tilbage. I forhold til min bog fik jeg de bedste råd, jeg nogensinde har fået.
 Jeg endte med at sende mit bogudkast til forlag, tre måneder efter jeg startede i skolen. Takket være Peter og Jakob har jeg en rigtig god mavefornemmelse omkring den kommende redaktionelle proces, fordi de har forberedt mig på, hvordan en god forfatter-redaktør-konstellation ser ud. 
Derudover var jeg ret overrasket over, hvor meget jeg fik ud af at lytte til de andre dokumentaristers udfordringer, tvivl, beslutninger og fremskridt. Ved at følge deres processer på sidelinjen har jeg fået meget mere indsigt i de forskellige dokumentariske arbejdsprocesser (TV, bog og podcast), end jeg havde forestillet mig. Og det har gjort, at jeg fremover ville have meget mere mod og lyst til at kaste mig over nye, kreative projekter, også selv hvis jeg ikke har andet end en god idé. 
Skolen kan både hjælpe med den kreative proces, de praktiske og kildemæssige udfordringer, etiske spørgsmål, afklaring af dokumentaristens rolle/motivation og råd og vejledning til afsætning. Det er godt tænkt af Peter og Jakob.
 Hermed en kæmpestor anbefaling af Dokumentarskolen.
[email protected]

Journalist Rasmus Dalland:
Jeg søgte optagelse på Dokumentarskolen med et bogprojekt om Europas Unge Identitære. Bevægelsens primære politiske mål er at bremse multikulturalismen og sætte en stopper for flygtningestrømmen til Europa.
 Under min deltagelse på Dokumentarskolen har jeg fået etableret kontakter til identitære europæere tilhørende bevægelsen Generation Identity, lavet interviews og været på enkelte rejser for at indsamle materiale. På kursusdagene har jeg fået sparring på min tilgang til mine kilder, og hvordan man bærer sig ad med at komme i kontakt med miljøer, der kan være lukkede, og som er kritiske over for journalister. Jeg har igennem de andre bogprojekter, som har været længere i den skrivemæssige proces end jeg selv, fået indsigt i arbejdet med at strukturere lange, dokumentariske fortællinger.
 På Dokumentarskolen har jeg mødt en masse engagerede og dygtige unge mennesker, der med stor interesse deler erfaringer, glæder, frustrationer over deres egne projekter, og som med lige så stor interesse diskuterer andres. På Dokumentarskolen er der en stemning af og en ambition om, at projekterne skal ud over rampen – at det kan lade sig gøre at omsætte idéer til film, bøger og podcasts. Der er højt til loftet og plads til at drømme stort. 
[email protected]
Rasmus’ bog Identitær – en rejse ind i Europas nye højre udkom i 2019 på forlaget Atlas.

Journalist Julie Rask:
Dokumentarskolen er et fedt rum til at lade sig inspirere og til at inspirere andre med spændende projekter og idéer og faglig sparring. Der er højt til loftet, stil og sjæl, og Peter og Jacob formår altid at skabe en god stemning, når holdene mødes. På en måde minder det mere om et kursushold eller et kollegialt møde hen over en øl, hvor der snakkes om faglige udfordringer end det minder om en skole. Det er bedre end en skole. Hos Peter og Jacob på Dokumentarskolen mødes du med ligesindede på en uformel, faglig og lærerig måde, hvor der er tid til fordybelse i dit projekt, diskussioner og fagligt input udefra. Noget som nogen ville mene er en stor mangelvare i dagens medieverden. Stor anbefaling herfra!

Journalist Anne Katrine Gottfred Jensen:
Mange danske journalister var en del af modstandsbevægelsen under Anden Verdenskrig. Blandt nogle af de kendte er Børge Outze, Johannes G. Sørensen og Kate Fleron. Men hvem var de danske journalister, der valgte at stå på tysk side? Efter omkring tre måneder på kurset med faglig sparring kan jeg nu sætte navne på omkring 50 af de journalister, som efter krigen blev anklaget for at have sympatiseret med tyskerne. 
På kurset har jeg fået idéer til research, jeg har brugt dokumentargruppens netværk i min jagt på materiale, og undervisernes og kursisternes spørgsmål til mit arbejde har sat tanker i gang, som har udviklet projektet. Helt praktisk har kursusgangene sat naturlige deadlines for de delmål, jeg selv og underviserne har opstillet. Det at være på kurset har alt i alt forstærket min tro på, at projektet kan lykkes.
 For en som mig (der er uddannet journalist fra en avis og kun har arbejdet som skrivende) har det været lærerigt at lytte til kursisterne med film- og podcastprojekter. Det har givet mig en bedre forståelse for eksempelvis dramaturgi. Kurset har også rustet mig til som debutant at tage kontakten til en redaktør.
Har du spørgsmål, kan du altid skrive til [email protected]

Dorte Lykke Christiansen, kommunikationsmedarbejder:
Jeg søgte om optagelse på Dokumentarskolen med ideen om en dokumentar om anbragte unge og det dobbelte svigt. Jeg ønskede at skabe et portræt af anbragte unge og overgangsprocessen fra barn til voksen. Jeg var kun i den indledende researchfase, da jeg søgte ind, men allerede efter første samtale rådede Peter og Jakob mig til at tage kontakt til mulige medvirkende, opholdssteder etc. Dokumentarskolen var behjælpelig med råd til, hvordan jeg kunne skabe en god og tillidsfuld kontakt. Desuden fik jeg god vejledning ift. kameraudstyr, fortællemæssige teknikker etc. På Dokumentarskolen har der været et hyggeligt fællesskab blandt kursister og undervisere, og jeg har været glad for den sparring, der har været, og som der stadig er. Jeg arbejder nu på et projekt med en anden tidligere kursist fra Dokumentarskolen. Jeg vil uden tvivl anbefale Dokumentarskolen.
[email protected]