Psykiatri og drab

Jeg bliver behandlet med det samme antipsykotiske middel, Quetiapine, som den formodede gerningsmand fra Field’s.
Jeg fik det i store doser på Rigshospitalet, da jeg blev indlagt på den lukkede med svær depression og psykose, og medicinen fik mig til at sove efter mange søvnløse uger. Også siden har jeg brugt Quetiapine i lave doser til at sikre nattesøvnen.
”Quetiapine doesn’t work,” skrev Field’s-manden på sin YouTube-kanal inden angrebet.
Ligesom mig kom han efter sin opvækst i et villakvarter til at lide af psykisk sygdom og har været i en form for behandling. Men i modsætning til mig fik han ikke den nødvendige hjælp i psykiatrien. Medicin alene er ofte ikke nok.
En dansk undersøgelse viser, at elleve ud af tretten drab og drabsforsøg, udført af psykisk syge i 2016, kunne være undgået, hvis gerningspersonerne var kommet i tilstrækkelig psykiatrisk behandling.
Siden da er psykiatrien kun blevet udsultet yderligere, og i dag lider patienterne under en absurd mangel på sengepladser, psykiatere og sygeplejersker over hele landet.
Socialdemokratiet lovede ved sidste valg markante forbedringer af psykiatrien.
I januar i år fremlagde Sundhedsstyrelsen en grundig og omfattende tiårsplan for at genrejse psykiatrien. Jeg var til stede ved fremlæggelsen, hvor Søren Brostrøm lagde vægt på, at ambitionen måtte være at opgradere det psykiatriske område på samme radikale måde, som det for nogle år siden lykkedes med en tilsvarende plan for kræftområdet.
Derpå lagde regeringen den store plan i syltekrukken.
I begyndelsen af maj svarede Mette Frederiksen udenom, da hun i Folketinget blev spurgt, om regeringen ville gennemføre tiårsplanen. Nogle af statsministerens udtalelser om, at fodbold eller spejder er en del af løsningen på psykiatriens problemer, tyder på, at hun – i bedste fald – lider af en fatal uvidenhed om, hvor alvorlig psykisk sygdom kan være.
De fleste af os kender til mildere psykiske lidelser hos os selv eller i omgangskredsen. Men som samfundsfællesskab har vi stadig meget svært ved at erkende, at psykiske sygdomme – ligesom de fysiske – kan være livstruende. Oftest rammer døden patienten selv, men i ekstreme tilfælde kan det ende i større tragedier.

(Fra min Facebook-side 6. juli 2022, tre dage efter drabene i varehuset Field’s)