MIN MOR VAR BESAT

Da jeg mødte depressionens dæmon

Omslag:
Foto: Peter Øvig’s far
Design: Christian Ramsø

I november 2016 døde min mor. Hun havde lidt af depressioner og personlighedsforstyrrelser, og hun havde ikke været let at være barn af. I et anfald af lettelse, ja, eufori besluttede jeg samme dag, at jeg ville skrive en bog om hende.

Oprindelig troede jeg, det skulle være en nøgtern, dokumentarisk bog som mine andre. Jeg interviewede dem, der havde kendt min mor, og jeg bad om aktindsigt i hendes psykiatriske journaler.

Men netop den dag, jeg modtog journalerne og begyndte at læse dem, blev jeg angrebet af en ondsindet depression. Efterhånden blev jeg overbevist om jeg, at min mor fra dødsriget havde sendt sine dæmoner ud efter mig. I en tilstand af svær, psykotisk depression blev jeg til sidst indlagt på lukket, psykiatrisk afdeling.

Da jeg igen var blevet mig selv, skrev jeg en ganske anden bog, end jeg oprindelig havde forestillet mig.

Min mor var besat udkom 8. maj 2019 som papirbog, e-bog og lydbog, indtalt af forfatteren.

“En brutal og fremragende bog… et stærkt selvopgør og et stærkt portræt.”
Søren Kassebeer,
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Berlingske

“Gør et stort indtryk … en helt ny måde at anskue depressionen på.”
Benedicte Gui de Thurah Huang
❤️❤️❤️❤️❤️ Politiken

“Voldsom læsning og voldsomt vedkommende.”
Nils Gunder Hansen,
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Kristeligt Dagblad

“En dybt personlig og modig beretning med almen relevans.”
Hans Gregersen,
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Nordjyske

“Bogen vil uden tvivl fungere som forløser af mange hårdt tiltrængte samtaler … en ærefrygtindgydende bedrift.”
Anita Brask Rasmussen,
Information

“En forførende og især meget, meget autentisk læseoplevelse. Det er, i al sin gru, som at være der selv.”
Kristian Ditlev Jensen,
Weekendavisen

Lyduddrag

Hele 1. kapitel (s: 11-31)
Monsteret er dødt”

Læs uddrag

“Monsteret er dødt”
(side: 11-17)

17
Kommentarer

avatar
7 Kommentartråde
10 Svar på tråden
5 Følgere
 
Kommentar med mest reaktion
Mest aktive tråd
  Følg tråden  
Nyeste Ældste
Få notifikationer
Lars
Lars

Hej Peter. Tusind tak for at tage fat på emnet på en så seriøs og forståelig måde. Jeg har selv gennemlevet en svær depression igennem mange år, da jeg mistede min mor som fireårig til kræften og for 50 år siden var det ikke noget man talte så meget om, så jeg ved desværre hvad det handler om… Jeg elsker din grundige research og måde at skrive på. Jeg nød virkelig dit “værk” om Blekingegadebanden og som fik mig til at forstå hvad der drev dem. Så da jeg så at du var kommet med den nye bog om et… Læs mere »

lone
lone

hej Peter, tak interessant rigtig god smagsprøve, jeg glæder mig til at læse bogen, tak for din ærlighed og for at du tør gå ind i dette ,,sorte” felt,= depression kan være farlig at komme for tæt på,! desværre er jeg selv :kronisk svær depression. og gør aktivt, alt, hver dag, for at kæmpe for at få en god dag,, det er supervigtigt at folk som dig, -som med ord kan beskrive lidelsen . med dit arbejde, kan der opstå en sund og ny debat og folk kan få en viden om, hvordan folk kan ,,havne”så skævt i livet,og have… Læs mere »

Suzette Larsen
Suzette Larsen

Hej Peter

Hvad fik dig til at ønske at skrive om din mor? Jeg er selv barn af en psykisk syg mor. Ved ikke lige, hvorfor jeg siger det, men … tja. Ved det ikke. Måske forestiller jeg mig, at det har været din måde at deale med hende på, og det du skulle slæbe på. Så det er nok det, jeg spørger til.
Venlige hilsner
Suzette

Elsebeth Kirk
Elsebeth Kirk

Tak for smagsprøven, Peter. Man bliver ligefrem suget ind i dit univers, og jeg glæder mig til at læse resten. Lige nu læser jeg Leonora Christine Skovs bog, “Den der lever stille”, og når jeg læser denne og dit uddrag af “Min mor var besat”, så bliver jeg klar over, hvor heldig jeg har været med at have den mor, jeg har haft.

Søren Simonsen
Søren Simonsen

Hej Peter. Jeg er selv i behandling med Ect-behandlinger mod depressionen. Og bare ved at læse det første anslag til din bog, kan jeg mærke mig selv og dæmonien indeni. Beskrivelsen af et sort hul, som suger alt ind og efterlader intet håb intakt, er dybtfølt hos mig. Som du kunne se dæmonien i hendes øjne og mærke skiftet i stemningen, glor jeg magtesløs den modsatte vej og ser håbet slukkes i mine børns og min hustrus øjne. Ect-behandlingerne hjælper mig. Afsluttes dog med mellemrum, og depressionen tager til igen. Frygter at læse din bog. Glæder mig til at læse… Læs mere »