BIRKEDAL

En torturbøddel og hans kvinder

Omslag:
Design: Ida Balslev-Olsen

Forside-fotografiet viser Ib Birkedal, iført såkaldt ‘anti-selvmordstøj’, på en flyvebase i Tyskland få dage efter arrestationen i april 1947.

Historien begynder med en kvinde, som fortæller, at hun er blevet idømt seksten års fængsel, selv om hun er ganske uskyldig. Men Nina viser sig efter besættelsen at være dømt sammen med den såkaldte Birkedal-gruppe.

Gruppens leder, Ib Birkedal Hansen – en charmerende og begavet grosserersøn fra Århus – blev under besættelsen den højst placerede dansker i Gestapo og tyskernes foretrukne torturbøddel. Han blev først arresteret to år efter krigen og siden dømt til døden.

Under retssagen fordybede en ihærdig psykiatrisk overlæge sig i de lidenskabelige forhold mellem Birkedal og hans kvinder.

“Birkedal er en dokumentarisk beretning. Intet er opdigtet. Historien begynder, også i virkeligheden, med en telefonsamtale med en kvinde, og derfra vokser fortællingerne ud af kassevis af arkivmateriale – politirapporter, breve, retsreferater og psykiatriske journaler. Enhver sætning i bogen kan spores tilbage til disse kilder.”

Peter Øvig blev i 2004 af Danmarks Radio tildelt Rosenkjærprisen for sine to bøger om besættelsestiden, ‘Birkedal’ og ‘Efter drabet’.
Forfatteren modtog i efteråret 2006 ‘Det gyldne bogmærke’, da BG Banks Litterære Rådgivningsforum valgte ‘Birkedal’ som ‘Årstidens Bog’.
‘Birkedal’ blev desuden nomineret til ‘Weekendavisens Litteraturpris 2004’, ‘Læsernes Bogpris 2004’ samt til prisen som ‘Årets historiske bog 2004’.

Ved overrækkelsen af ‘Det gyldne bogmærke’ til Peter Øvig Knudsen sagde formanden for BG Banks Litterære Rådgivningsforum, professor Jørn Lund, blandt andet om ‘Birkedal’:
“Øvig Knudsen er ikke bare journalist, researcher og forfatter. Han er udstyret med en detektivisk sporsans og en evne til at leve sig ind i andres forestillingsverden. Og så behersker han et sprog, der slutter som en handske. Helt uden den patos, man ofte finder hos andre, der skriver om den tid.

Carsten Jensen skrev om Øvig Knudsens bog ‘Efter Drabet’, at den var en nødvendig lektion i menneskekundskab. I tilgift kunne man sige om ‘Birkedal’, at den gør en klog på menneskeondskab.

Læs bogen om Ib Birkedal Hansen, og studer de menneskelig mekanismer, som vi alle kender fra vreden, men som her føres ud i sin yderste konsekvens. Synk ind i historien og følg hovedpersonen fra magens centrum til hans henrettelse. ‘Birkedal’ er en bog, man opsluges af. Faktisk så meget, at du nok bør advare dine omgivelser, inden du går i gang.”

Se kilderne:
Arkivkildeliste
Litteraturliste
Billedliste

“Det er et brag af en bog. Måske en af de bedste af de mange, der er skrevet om besættelsestidens helte, skurke og forvredne skæbner … Det er en fantastisk beretning i al sin uhygge, og så er den tilmed godt skrevet. Læs den og bliv klogere, ikke blot på besættelsestiden, men også på menneskene i al deres facetterede usselhed.”
Jens Holsøe,
Politiken

“Det er lykkedes Øvig på imponerende vis at lade kendsgerningerne tale for sig selv – uden derfor at underkende sin rolle som deres i ordets bedste forstand dramatiserende redaktør. Han fortæller uden at fortrække en mine, i en glasklar prosa … Jeg tager hatten af for Peter Øvig Knudsens indsats.”
Niels Barfoed,
Weekendavisen

“Det er en uhyggelig historie, fascinerende og frastødende på én gang, som Peter Øvig Knudsen graver frem. Og bogen bliver så god, netop fordi han modstår fristelsen til at blande sig i fortællingen.”
Niels Lillelund,
Morgenavisen Jyllandsposten

“For første gang i dansk historisk litteratur får vi nu en intim skildring af danske Gestapo-folk … Peter Øvig Knudsens beskrivelse af Ib Birkedal Hansen og hans gruppe hviler fortælleteknisk på et kup.”
Bent Blüdnikow,
Berlingske Tidende

“Spændende som en kriminalroman … Birkedal er velskrevet, og den er svær at lægge fra sig.”
Jannik Lunn,
Bogmarkedet

“Historien om Ib Birkedal Hansen – en torturbøddel og hans kvinder – er forrygende og tankevækkende læsestof…”
Peder Nederland,
B.T.

“Dramatisk og rystende … en skelsættende dokumentarisk beretning, næsten lige så vigtig som Peter Øvig Knudsens forrige bog om modstandskampens likvideringer.”
Thomas Thurah,
Information

“Skulle man på forhånd tvivle på, at man har lyst til at læse 557 sider om et sådant emne, så hænger man på den allerede efter første side. Øvig Knudsen er en blændende journalistisk fortæller.”
John Chr. Jørgensen,
Ekstra Bladet

“Bogen er en journalistisk dokumentation, men den er skrevet som en roman, og det er gjort med en mesters sikre hånd, så man har svært ved at lægge den fra sig, ikke blot fordi historien er så god og så velfortalt, men også fordi den rejser nogle spørgsmål, der er påtrængende også i vores tid.”
Egon Clausen,
Kristeligt Dagblad

“Bygger på et enormt kildemateriale, der gør det muligt at skrive så detaljeret, at det kommer til at ligne skønlitteratur. Resultatet er en meget spændende og særpræget biografi, som det er forbavsende let at læse.”
Keld Lau Larsen,
lektørudtalelsen fra DBC.

“Jeg kan kun anbefale bogen på det varmeste til alle, der interesserer sig for den menneskelige natur. En væsentlig bog, der forhåbentlig får mange læsere.”
Poul Porskær Poulsen,
www.historie-online.dk

“Bogen er ikke alene velskrevet og basalt spændende. Den har også et evigaktuelt bud til os alle … Det er den mest spændende og medrivende historiske bog, jeg har læst i mange år.”
Peter Henningsen,
‘Fortid og nutid’

Lyduddrag

Fra kapitlet “Nina” (s: 11-13)

Læs uddrag

Fra kapitlet “Nina” (side: 11-26)