BØRN SKAL IKKE LEGE UNDER FULDMÅNEN

Forfatterportrætter
http://oevig.dk/wp-content/uploads/2014/05/boern-skal-ikke-lege-cover.jpg

Omslag 2. udgave:

Design: Ida Balslev-Olsen
Omslag 1. udgave:
Design: Henrik Flagstad

Omslag 1. udgave:

Design: Henrik Flagstad

Bogen indeholder Peter Øvig Knudsens portrætsamtaler med hans egne yndlingsforfattere: Henrik Nordbrandt, Suzanne Brøgger, Søren Ulrik Thomsen, Peter Laugesen, Villy Sørensen og Inger Christensen.

Med udgangspunkt i forfatternes bøger bevæger samtalerne sig fra litteraturens verden og ind mod forfatternes egen – barndommen, angsten, kærligheden.

Peter Øvig Knudsen skriver i forordet blandt andet:
“Allerede som stor dreng og ganske ung mand læste jeg, blandt meget andet, Villy Sørensens historier og Suzanne Brøggers bøger. Forfatterne blev tidligt forbilleder, og jeg slugte deres værker på divanen, mens min mor pegede bebrejdende ud i solskinnet. Til gengæld blev min lyst til at læse digte stort set frataget mig af entydigt analyserende dansklærere, og jeg måtte en tur rundt om musikken med Pia Raugs indspilning af digte fra Inger Christensens ‘Det’ og især Lars Hugs udgave af Søren Ulrik Thomsens ‘Cityslang’ for at få ørerne op for poesien. Henrik Nordbrandts digte var de første, som gik ind gennem øjnene, og Peter Laugesens var de første, jeg grinede af. For mig har samtalerne i denne bog derfor også været en personlig rejse ind i litteraturens og ikke mindst poesiens verden. Det har været et privilegium at kunne stille de klogeste skribenter de dummeste spørgsmål.”

Bogen udkom første gang i 1995 på Brøndums Forlag (nederste forside), men blev genudgivet af Gyldendal i 2005.

Bogen er illustreret med Poul Rasmussens portrætfotografier.

Anmeldelser

“…det er fremragende lavet”
Poul Borum,
Ekstra Bladet

“Peter Øvig Knudsens maratonsamtaler har drevet interviewet helt ud til dets yderste grænse … Det er ikke bare kommunikation. Det er nærvær, det er drilleri, det er kunst.”
Poul Behrendt,
Weekendavisen

“Flere af de seks samtaler, som Øvig Knudsen har haft med nogle af Danmarks bedste forfattere, er allerede en del af litteraturhistorien, fordi de i så eminent grad afdækker de pågældendes holdning til livets og kunstens centrale spørgsmål … De gnistrer af indlevelse og inspiration.”
Jes Stein Pedersen,
Det fri Aktuelt

“Engagementet og en overordentlig velredigeret fremstilling af samtalerne gør bogen til en fornøjelse at læse.”
Lars Handesten,
Berlingske Tidende

“Lange, indgående og givende samtaler … Det er en ære og en fornøjelse at være ikke blot samtidig, men også i stue med de seks forfattere.”
Klaus Rifbjerg,
Information

“Øvigs kærlighed til de interviewedes værker og vilje til at komme under huden på personerne bag ordene skaber et dirrende nærvær … Forbilledligt formidler bogen den ambivalente færd, skriveriet kan være.”
Anette Dina Sørensen om 2. udgaven,
Politiken