For syvende gang starter vi et nyt hold på Dokumentarskolen. Hvis du har en idé til et dokumentarisk projekt, en film, podcast eller bog, du gerne vil arbejde med, er Dokumentarskolen måske noget for dig.
Vi er to dokumentarister – forfatteren Peter Øvig og dokumentarinstruktøren Jakob Gottschau – som igen vil gennemføre et forløb for talenter med ambitiøse dokumentaridéer.
Tidligere deltagere har færdiggjort bøger, podcast og dokumentarfilm, der er blevet publiceret hos DR, i Politiken og på førende forlag. Du kan se eksempler på værker og læse evalueringer fra eks-deltagere herunder.
Vi tager udgangspunkt i vores egne erfaringer gennem tredive år. Målet med ethvert arbejde på skolen er at skabe et dokumentarisk værk, som har et højt ambitionsniveau og vil kunne offentliggøres. Vi prioriterer en fortællende dokumentarisme, som ikke alene bygger på en omfattende research, men i lige så høj grad lægger vægt på i tekst, lyd eller billede at skabe en engagerende fortællemåde. Desuden vil der blive lagt vægt på løbende at afklare etiske dilemmaer i arbejdet med især de levende kilder. Vi vil i fællesskab udvikle og diskutere deltagernes projekter for at drive arbejdet fremad.
Vi optager seks til otte deltagere på baggrund af jeres egne idéer til et dokumentarisk projekt, som kan være en film, bog, artikelserie eller radio/podcast.
Vi mødes syv tirsdage plus en afslutningsfest fra begyndelsen af februar til maj 2024.
Deltagernes selvstændige drivkraft er altafgørende, og kursisterne forventes at aflevere nyt materiale til hver kursusgang.
Kursusledere:
Jakob Gottschau har siden 1994 lavet en lang række prisbelønnede dokumentarfilm og tv-serier, bl.a. ‘På sporet af den Hellige Krig’ ’Facebookistan’, Løgnefabrikken’og ‘Kongehuset i Grønland’.
Peter Øvig Knudsen er uddannet fra Journalisthøjskolen 1987 og har siden 1999 lavet en række prisbelønnede dokumentariske bøger, bl.a. ’Blekingegadebanden’, ’Hippie’, ’Min mor var besat’ og ’Dem der ikke tier’.
Tid: Vi indleder med en intens workshop tirsdag den 6. februar 2024 fra kl. 13 til midnat og mødes derefter i alt seks tirsdage kl. 13 – ca. hver anden tirsdag – frem til maj, inden vi afslutter med en fest.
Sted: Skiftevis hos Peter privat i Gentofte og i Jakobs kontorer på indre Nørrebro.
Antal elever: 6 – 8.
Pris: I alt for indledende workshop og syv kursusgange og afslutningsfest: 8.000 kr. ved selvbetaling. 12.000 kr. hvis arbejdsgiver eller organisation betaler.
Optagelse: Skriv max. én side om din idé til et dokumentarisk projekt og din personlige motivation. Vedhæft max. tre minutters film- eller lydoptagelser eller max. tre siders tekst, som kunne indgå i dit projekt.
Send det til: [email protected]
Ansøgningsfrist: Onsdag den 10. januar 2024 kl. 12.
Derefter vil vi invitere kvalificerede ansøgere til samtaler, som finder sted på Nørrebro onsdag den 16. januar.
Blandt andet har følgende bøger, film og podcasts været under udvikling på Dokumentarskolen:
Fulde liv af Anna von Sperling
Marcela 1989 – podcastserie af Rune Mielonen Grassov.
Spurven af Kirstine Kloster Andersen
Jesus unge soldater – dokumentarfilm af Lisa Blond
Krigen der splittede min familie – dokumentarfilm af Benjamin Fischermann
Identitær af Rasmus Hage Dalland
Elsk mig for evigt – podcastserie af Nana Toft
Imperiets børn af Anne Kirstine Hermann
Fri os fra medlidenhed af Asger Lind Krebs
Min Morfars Modstandskamp – podcastserie af Pernille Rølle
Kelvins krig af Anders Lindemann
Ligger det i generne – podcastserie af Asger Lind Krebs
Global Sex af Sine Plambech
Dokumentarskole-reviews:
Journalist Anna von Sperling:
Jeg fandt en skøn kollektiv ramme for et ensomt bogprojekt i Dokumentarskolen. Jakob og Peter: Byens – nej, skidt, landets bedste dokumentar-doulaer!
Josefine Graakjær Nielsen, forfatter:
En idealistisk og gennemført skole. Jakob og Peters (doku-)faglighed, nysgerrighed og vilje til at skabe smitter af på holdet som en gave. Bedste hold, bedste undervisere og mennesker.
Journalist Maren Swart:
Dokumentarskolen er en sublim gave til folk, der hungrer efter et sted, hvor man kan få inspiration til, hvordan man kommer videre med sit projekt. Skolen er renset for dræbende PowerPoint-shows, i stedet er det samtalen om projekter, skriveblokeringer, og hvad der skal til for, at man mentalt losses videre, der er i centrum.
En kæmpe tak til Peter og Jakob for at øse ud af deres erfaringer og lukke os ind i deres hjem.
Seniorforsker, Ph.d. Sine Plambech, DIIS:
Jeg fik gode, grundige samtaler om hver tekst samt kloge forslag og ikke mindst modet til at skrive mere personlige tekster. En skøn gruppe af mennesker der mødes og snakker om teksten eller projektet, hvad det kan, kræver og vil.
Journalist Nana Toft:
Stemningen og ånden på kurset – og ikke mindst Peter og Jakob, som virkelig er skidegode til at hylde sprækkerne i mennesket, ja, I insisterer jo virkelig på dem!!! – var med til at overbevise mig om at lave denne podcastserie. At gennemføre. For jeg har jo været år undervejs og har lagt den ned flere gange før.
Journaliststuderende Sidsel Senius Christensen:
Der sker noget helt unikt, når syv kursister og to undervisere finder sammen i et socialt rum, hvor alle tager hinandens projekter dybt seriøst; hvor alle anerkender, hvor sårbart det er at arbejde med et personligt projekt; og hvor man viser hinanden den dybeste respekt ved at udfordre, udtrykke uenighed, give konstruktiv kritik, give både faglig og kunstnerisk feedback OG vigtigst af alt en masse kærlig, kollegial og moralsk opbakning. 7 ud af 6 stjerner til Dokumentarskolen.
Journalist Mara Malene Raun Schmidt:
Peters og Jakobs dokumentarskole er et særligt sted, hvor du bliver tilbudt noget, hvis værdi man ikke lige kan prissætte: nemlig et rum over tid, hvor ens projekt tages alvorligt, granskes og udfordres af nogle på én gang kompetente, hensynsfulde og passionerede blikke fra kursusledere og kursister. I det fineste fællesskab indgydes man mod til at grave dybere, i stoffet og i sig selv, med henblik på at finde ind til dét sted, hvor noget er på spil, og fortællingen gløder.
Dokumentarinstruktør Lisa Blond:
Jeg synes klart, man skal meldes sig til kurset, hvis man har mod på at blive udfordret, og hvis man vil blive mere bevidst om og styrket i sit arbejde som dokumentarist. Samtidig – og måske endnu vigtigere – får man adgang til et unikt fællesskab af andre dokumentarister med vidt forskellige projekter og tilgange til den dokumentariske fortælling.
TV2-journalist Anders Lindemann:
Inden jeg begyndte på skolen, var jeg kørt fast, og kunne ikke formulere, hvad det egentlig var for en bog, jeg ville skrive. Under forløbet har jeg fået skærpet mit fokus på historien, fået lavet en kapiteloversigt og fået vigtig feedback på adskillige af de kapitler, der er i spil til at være begyndelsen af bogen. Nu er der kommet skub i processen, og jeg har fået nye perspektiver på historien og dramaturgien.
Journalist Pernille Aisinger:
Peter og Jakob formår fra allerførste gang at skabe et åbent, undersøgende rum med plads til både høje ambitioner og uperfekte skævheder. På kurset var der masser af vigtige pointer at hente både fra de andre på holdet og fra Jakobs og Peters kæmpeerfaring og kloge tanker. Min varmeste anbefaling, hvis du, som jeg gjorde, trænger til et fast, men kærligt skub for at komme videre med den historie, du i virkeligheden gerne ville fortælle.
Dokumentarinstruktør Benjamin Fischermann:
Jeg har fået helt utroligt meget ud af forløbet. Det var noget, der hjalp mig meget med at få min dokumentar ‘Krigen der splittede min familie’ til at blive en realitet. Det er helt utroligt givende at have et fortroligt rum med andre passionerede dokumentarister, hvor man kan dele de udfordringer, man har med sit projekt.
Dokumentarskolen får de varmeste anbefalinger herfra!
Journalist og redaktør Morten Høyrup:
Dokumentarskolen hos Jakob og Peter er et godt koncept. Forløbet var både hyggeligt og fagligt givende, og de jævnlige deadlines og den konstruktive feedback hjalp mig og mit projekt videre.
Journalist Michelle Arrouas:
Da jeg startede forløbet var det med en skrinlagt bogidé, jeg ikke helt turde satse på – nu arbejder jeg fuldtid på manuskriptet.
Jeg har fået mindst lige så meget ud af forløbet på Dokumentarskolen, som jeg fik ud af lignende workshops i creative non-fiction writing på Ivy League-universitetet Columbia University i New York (som kostede utallige gange mere).
Anne Kirstine Hermann, journalist og antropolog:
Dokumentarskolen hjalp mig med at finde strukturen og tonen i et større bogprojekt, hvor det meste af min research var afsluttet. Kurset hjalp mig med at få historien skrevet tydeligt frem. Kurset gav mig motivation hver uge til at gå hjem og skrive videre.
Thorkil Jacobsen, forfatter, journalist og leder af Literaturhaus i København:
Jeg begyndte på Dokumentarskolen med en klar idé om, hvordan min bog om ADHD skulle være: Ekspertinterviews, cases osv. Heldigvis fik Jakob og Peter – og ikke mindst de medstuderende – skubbet projektet over i et vildere, langt mere personligt og interessant spor. Forløbet har rykket ved mine ideer om, hvad dokumentarisme kan være, og det har frigivet en masse skriveglæde, som jeg nyder godt af nu.
Journalist Kirstine Kloster Andersen:
Da jeg søgte optagelse hos Jakob og Peter på Dokumentarskolen, mødte jeg for første gang nogen, der forstod, hvad det var jeg ville med min historie, og som kunne hjælpe mig med at tænke de mange tråde i fortællingen sammen. Ved hjælp af få, konkrete fif gav de mig redskaber til at bygge historien op. Kurset har givet mig meget mere klarhed over, hvordan min historie skal folde sig ud, og det har været guld værd for mig.
Asger Krebs, journalist:
Takket være en perlerække af konstruktive input fra Jakob, Peter og de dejlige medkursister på Dokumentarskolen er mit bogprojekt blevet langt mere personligt, modigt og forhåbentlig læsværdigt, end jeg havde troet. Kurset gav mig enorm inspiration til at arbejde med min bog og gøre den så vedkommende og stærk som muligt.
TV-tilrettelægger Tinnus Sørensen:
Peter, Jakob og de andre kursister var uvurderlige sparringspartnere, og jeg blev ikke kun strøget med hårene. Det var en lærerig og generøs proces.
Jeg kan varmt anbefale et forløb på Dokumentarskolen. Man bliver klogere af det.
Sociolog Kristine Lykke Roed:
Det har været så spændende, lærerigt og ikke mindst sjovt at sidde rundt om langbordet med dygtige holdkammerater og de to nysgerrige og erfarne undervisere, der tager ens materiale seriøst, og diskutere dokumentarisme i mange forskellige formater. Der bliver skabt et rum, man gerne vil være og blive i!
Journalist Rikke Winther:
På Dokumentarskolen fik jeg min optimisme og den gejst, jeg havde haft i begyndelsen af projektet, tilbage. I forhold til min bog fik jeg de bedste råd, jeg nogensinde har fået. Skolen kan både hjælpe med den kreative proces, de praktiske og kildemæssige udfordringer, etiske spørgsmål, afklaring af dokumentaristens rolle/motivation og råd og vejledning til afsætning. Det er godt tænkt af Peter og Jakob.
Hermed en kæmpestor anbefaling af Dokumentarskolen.
Journalist Rasmus Dalland:
På Dokumentarskolen har jeg mødt en masse engagerede mennesker, der med stor interesse deler erfaringer, glæder, frustrationer over deres egne projekter, og som med lige så stor interesse diskuterer andres. På Dokumentarskolen er der en stemning af og en ambition om, at projekterne skal ud over rampen – at det kan lade sig gøre at omsætte idéer til film, bøger og podcasts. Der er højt til loftet og plads til at drømme stort.
Journalist Julie Rask:
Dokumentarskolen er et fedt rum til at lade sig inspirere og til at inspirere andre med spændende projekter og idéer og faglig sparring. Der er højt til loftet, stil og sjæl.
Stor anbefaling herfra!
Journalist Anne Katrine Gottfred Jensen:
På kurset har jeg fået idéer til research, jeg har brugt dokumentargruppens netværk i min jagt på materiale, og undervisernes og kursisternes spørgsmål til mit arbejde har sat tanker i gang, som har udviklet projektet.