BLEKINGEGADEBANDEN

Den danske celle

Omslag til 1. udgave
Design: Ida Balslev-Olsen

Første bind af Peter Øvigs bøger om Blekingegadebanden følger bandemedlemmerne fra deres gymnasietid, gennem deres første røverier og op til 1980, da et af bandens centrale medlemmer bliver dræbt.

Historien begynder sidst i 1960’erne, da kommunisterne Gotfred Appel og Ulla Hauton samler en gruppe oprørske unge under sig og sender dem til Jordan i militær træningslejr hos PFLP, ’Folkefronten til Palæstinas Befrielse’.
Under dæknavnet ’Æblerne’ fungerer Appels gruppe allerede fra først i halvfjerdserne som en illegal celle, der skaffer våben og penge til palæstinenserne ved en stribe danmarkshistorisk store kup, som politiet aldrig har kunnet opklare.

Den danske celle indgår i et internationalt netværk, der også tæller Baader-Meinhof-banden og ’Carlos Sjakalen’. Gruppens centrale medlem er Appels højre hånd, den karismatiske og kvindeombejlede brandmand Holger Jensen, som gennem ti år kommer til at stå i spidsen for gruppens kriminelle og internationale aktiviteter.

‘Den danske celle’ er første, selvstændige bind af to, der fortæller den dokumentariske historie om Blekingegadebanden ud fra samtaler med involverede og fortrolige arkiver hos politi og efterretningstjeneste. Bogen blev i august 2007 præmieret af Statens Kunstfond med bl.a. den begrundelse, at bogen “er et dybt fascinerende dokument, hvori et helt arsenal af retoriske virkemidler og kneb sættes ind for at optrævle, kortlægge og levendegøre en af de mest bizarre episoder i dansk efterkrigshistorie.”

Anmeldelser

“Det er storslået gjort, det er også slående aktuel læsning, der kan kaste lys over organiseringen af islamiske terrorgrupper med en lignende sociologisk anatomi.”
Frederik Stjernfelt,
Weekendavisen

“Man læser de 440 sider med alle nerver tændte. For Øvig formår med eminent sproglig præcision, skiftende synsvinkler og spring frem og tilbage i tid at orkestrere sit enorme researchmateriale virtuost … En journalistisk, historisk og kunstnerisk bedrift af de mest sjældne og vigtige.”
Jakob Levinsen,
Jyllands-Posten

“Hold da op, hvilke opdagelser Øvig gør i sin efterforskning … Det fornemme i hans dokumentariske beretning er, at han tør lade tingene stå åbent – lige så åbent og kompleks, som verden er. Det, Øvig imidlertid især kan som forfatter, er at få sine personer til at leve på papiret. Lige så afskyvækkende deres handlinger er, lige så fascineret bliver man som læser … En fremragende bog.”
Peter Nielsen,
Information

“Bogen er en dokumentarisk beretning. Heldigvis er den velskrevet, spændende som bare dertil og urovækkende.”
Jens Holsøe,
Politiken

“Peter Øvig Knudsen sætter nye standarder for den dokumentariske beretning … Den tyndslidte anmelderkliche ‘hårrejsende læsning’ er for en sjælden gangs skyld dækkende.”
Svend Skriver,
Ekstra Bladet

“Med sine bøger om besættelsen skrev Øvig nye, overraskende bidrag til den nationale historie (læs: fortrængning) om fem mørke år. Og med denne bog om Blekingegade-banden slår Øvig for alvor fast, at han nok er nutidens skarpeste, mest nysgerrige og samtidig uhyre læseværdige dokumentarist.”
Michael Kristiansen,
Berlingske Tidende

“Bogen giver et fantastisk indblik i sekters psykologi … Det er en revolutionært spændende fortælling.”
Henrik Hoffmann-Hansen
Kristeligt Dagblad

“Uhyggeligt spændende. Medoplevende og superdetaljeret. Mageløst veldisponeret. Nøgtern og nuanceret … Det er – igen – en formidal bog, Peter Øvig Knudsen har skrevet.”
Kirsten Jacobsen,
Journalisten

“Peter Øvig Knudsens bog er en øjenåbner. I disse år, hvor terrrorisme er på dagsorden i den vestlige verden, er det virkelig overraskende hvad han kan berette om den sekteriske og stærkt yderligtgående venstregruppe.”
Jens Nauntofte
P1 Morgen, DR

“Øvig Knudsen holder balancen og har et sikkert blik for kildematerialets rækkevidde og dets indbyrdes modstridende fortolkninger … En af landets bedste samtidshistorikere er journalist og hedder Peter Øvig Knudsen.”
Klaus Petersen,
Fyns Stiftstidende

“Peter Øvig Knudsen har skrevet en vigtig bog på baggrund af et utroligt kildemateriale … Politisk arbejdende mennesker får noget at tænke over.”
Thomas Warburg,
Dagbladet Arbejderen

“Med sit gysende portræt af et politisk avlet monster midt i den hyggelige kolonihave er bogen et dynamitbrag og en milepæl i nyere dansk historieskrivning.”
Michael Holbek Jensen,
Urban

“Forfatteren skriver til alle sanser. Projektet er så imponerende, fordi det samtidigt med den fortællermæssige overlegenhed rummer en faktuel detaljerigdom, der afslører forbrydelser, ingen tidligere har mistænkt banden for.”
Jannie Schjødt Pedersen,
litteraturnu.dk

“Historien om Blekingegade-banden er mer fantastisk og tragisk enn den mest spennende roman.”
Per Egil Hegge,
Aftenposten (Norge)

“En skremmende politisk dokumentarthriller. Boka er en sidevender av de sjeldne og er elegant skrevet og fortalt.”
Hans Petter Sjøli,
Dagsavisen (Norge)

Uddrag


Fra kapitlet “Arrestationen”
(side 11-25)

Uddrag af lydbogen

Godkend venligst marketing-cookies for at se videoen.

Filmen baseret på bogen

Godkend venligst marketing-cookies for at se videoen.

Indlæg fra bogens blog