BLEKINGE SKÅRET I PAP:

Forleden i Deadline på DR2 fik jeg vist for første gang forklaret min kritik af Blekingegade-kommissionens beretning, så den var til at forstå.

Altså: Det kæmpestore spørgsmål, som kommissionen skulle forsøge at opklare (men IKKE opklarede!) er, hvorfor i alverden myndighederne, især PET, i flere år lå inde med en omfattende viden om Blekingegadebanden uden at gribe til handling og få dem stoppet?

Studievært Camilla Thorning spurgte mig, om ikke Per Larsen og andre PET-chefer har ret, når de indvender, at det bare er mig, forfatteren, der er bagklog? Mon ikke alting så meget mere indviklet ud dengang?

NEJ, svarede jeg. For i kommissionens egen beretning er nemlig aftrykt en intern PET-rapport fra to år FØR Købmagergade-kuppet i 1988, og den fortæller præcis, hvad PET vidste. Og den rapport kan du selv læse nederst her på siden.

HER FANDTES RAPPORTEN IKKE

Arkivet efter Blekingegadesagen fylder flere rum i kælderen under Politigården, inklusive remedierne fra julerøveriet i Daells Varehus – barnevognen, værktøjstaske, med sav og vinduespudsergrej. I baggrunden findes dokumenter frem som altid i samarbejde med den tidligere efterforskningsleder i sagen, Niels Bach Christensen.
Foto: Poul Rasmussen

Rapporten er en opsummering af PET’s viden om Blekingegadebanden i august 1986: PET kender bandemedlemmernes navne og roller i gruppen. De kender deres tætte relation til ledelsen i PFLP (som PET på det tidspunkt anser for en af verdens farligste terrororganisationer). De ved fra telefonaflytninger, at banden efter eget udsagn er parat til at gøre ”hvad som helst” for PFLP. De ved, at bandemedlemmerne har været på terrortræningskurser hos PFLP i Libanon. De ved, at bandemedlemmerne tager på hemmelige rejser, har falske firmaer, identiteter og dækadresser, perfekte falske kørekort, samme moderne radioudstyr som politiets, professionelt tyveri-værktøj.

Og de har mistanke om, at gruppen gennem de foregående seks år har stået bag en række konkrete, væbnede røverier (som vi i dag ved, at banden faktisk stod bag). Osv. Osv.
Rapporten slutter med at konkludere (læs selv forneden!), at PET må forvente, at Blekingegadebanden inden for kort tid vil slå til igen med et våbnet røveri.

Fire måneder senere, i december 1986, er det præcis, hvad der sker, da banden gennemfører deres danmarkshistorisk store væbnede røveri mod Daells Varehus.
Efter et par måneders forgæves efterforskning af kuppet henvender kriminalpolitiets efterforskningsleder sig til PET for at spørge, om de kender til en dansk, måske politisk gruppe, som kunne gennemføre et så professionelt kup? Nej, svarer PET, de har ingen relevante oplysninger.

Denne PET-rapport fra august 1986 har jeg ikke set før, fordi PET har nægtet mig adgang til deres arkiv (og justitsministeren har støttet PET, når jeg har klaget). Ikke engang Blekingegade-kommissionen får i første omgang rapporten at se. Først da den PET-medarbejder, som har skrevet rapporten, bliver afhørt af kommissionen, kommer rapportens eksistens for dagens lys – og kommissionen får den skaffet til veje.
PET-medarbejderen fortæller kommissionen, at han afleverede rapporten til sin chef, som gav den videre til PET’s daværende operative chef, Per Larsen. Da medarbejderen en uge efter mødte Per Larsen på gangen, bekræftede Larsen, at han havde fået rapporten. Men han havde ikke fået den læst.
I kommissionens beretning er rapporten gemt af vejen på side 910. Og i kommissionens afhøring af Per Larsen kan man se, at de aldrig spørger ham, om han fik læst rapporten – og om han drog nogen konsekvenser af den.
Er PET’s ageren i Blekingegadesagen dermed trygt undersøgt og afklaret, som justitsminister Karen Hækkerup erklærede i mandags?
Hvis man nu lavede det tanke-eksperiment, at en dansk, islamistisk terrorgruppe lavede en angreb i Købmagergade – og PET viste sig at have haft et lige så indgående kendskab til gruppen gennem flere år … ville vi så være tilfredse med en undersøgelse, der ikke fandt en eneste fejl hos PET?

Hvis du er mere til at få forklaringen i tv-form kan du se Deadline-indslaget her:  http://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-631#!/(Spol gerne hen og nøjes med de sidste tre-fire min. fra omkring min. 29.00)

Læs rapporten her: